Digitalni zeleni sertifikat od sada dostupan isključivo u EU formatu

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije saopštila je danas da građani od sada mogu da dobiju isključivo EU Digitalni zeleni sertifikat neophodan za putovanja preko Portala eUprava ili na nekom od šaltera pošta širom Srbije.

Da bi neko dobio svoj EU Digitalni zeleni sertifikat preko Portala eUprava, potrebno je da bude punoletan i da ima registrovan nalog na Portalu, dok je na šalterima pošta to omogućeno i za maloletne osobe.

Ovaj sertifikat namenjen je za putovanje u neku od zemalja Evropske unije, kao i u zemlje izvan EU koje koriste standard sertifikata EU Digital COVID Certificate. Spisak zemalja koje prihvataju ovaj standard sertifikata dostupan je na sajtu Evropske komisije.

Takođe, pomenuti sertifikat se i dalje može preuzeti i na nekom od 700 šaltera pošta u Srbiji. Spisak svih lokacija dostupan je na sajtu Pošte. Na šalteru pošta građani mogu da preuzmu i sertifikat za svoje maloletno dete.

EU Digitalni zeleni sertifikat kreira se za svaki događaj – vakcinu, test ili oporavak pojedinačno. To znači da ukoliko je neko na primer primio tri doze vakcine i ima jedan rezultat testa, dobiće ukupno četiri dokumenta (sertifikata) za svaku vakcinu i za rezultat testa na imejl koji je naveo prilikom podnošenja zahteva. Svaki dokument imaće svoj QR kod koji je zaštićen i sadrži kompletne informacije o tom događaju.

Svaka zemlja koja je članica EU ili koristi standard sertifikata EU Digital COVID Certificate definiše uslove za ulazak u svoju zemlju (koje se vakcine prihvataju, trajanje rezultata testa itd.). Neophodno je da se građani upoznaju sa pravilima zemlje u koju putuju na zvaničnim veb prezentacijama.

Preporučuje se da prilikom putovanja građani ponesu sve sertifikate koje dobiju, pri čemu se oni mogu čuvati i u mobilnom telefonu, u zvaničnoj mobilnoj aplikaciji Moj EU DZS koju građani mogu preuzeti ovde.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.