Fontane u Beogradu

Prva fontana u Beogradu izgrađena je 2.aprila 1927.godine na Terazijama a uklonjena je 1947.godine kada su ponovo bile rekonstruisane Terazije.

Sigurno je malo poznato beograđanima da su Terazije u periodu od 1913. do 1940.godine nosile naziv Prestolonaslednikov trg.

Prvo poznato uređenje Terazija počinje 1911.godine a posao uređenja dobija arhitekta Veselin Lukić a same detalje njenog izgleda doprinela je prva dama arhitekta u Srbiji Jelisaveta Načić.

Nakon završetka Drugog Balkanskog rata 1913.godine postavlja se neka vrsta vodoskoka ali skoro da i nije radio. Tek,1927.godine postavlja se prva fontana u Beogradu izgrađena od zelenog granita sa podom od muralnog stakla kako bi fontana postigla fantastičan vizuelni efekat.

Fontana je bila sa dva bazena.Manji je stajao u sredini uzdignut, a oko njegove ivice bilo je postavljeno osam lavljih glava, iz čijih su čeljusti isticali slapovi vode.

Fontana nije uništene prilikom bombardovanja Beograda već posle rata 1947.godine u želji da se Terazije otvore više za protok saobraćaja. Ovakve ideje o rušenju poznate su i danas. Kao na primer, DNK fontana koja se nalazila na Trgu republike, a i tu nije kraj.

Beograd danas ima preko 40 fontana, a svaka je poseban ukras određenih delova grada ili zaboravljena da i postoji. Neki bi odmah rekli da je rušimo. ali vreme je da se obnove i da se izgrade i neke nove. Neki su davali obećanja za desetine nekih novih novih, i naravno skoro ništa, ali i ti predlozi gde bi se postavljale su bili ne dalje od očiju sa vračarske visoravni.

Vreme je za pravi pogled na Beograd jer ima i nešto dalje od tramvajskog i trolejbuskog kruga.

Ako si kandidat ponašaj se kao gradonačelnik. Ako si gradonačelnik budi komšija.

Autor: Aleksandar od Beograda

Dodaci

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.