Hipodrom u Beogradu: Najstariji sportski objekat u Beogradu

Prvo trkalište u Beogradu nalazilo se na današnjem mestu gde se nalazi Pravni fakultet, Tehnički fakultet, Hotel „Metropol“… Staza je nastala 1863. godine i dobila je i naziv „Trkalište.“ Staza je bila elipsastog oblika u dužini od 1.350 metara.

Prve galopske trke održane su 14. aprila 1863. godine, a organizovao ih je Knez Mihailo Obrenović i Srpska vlada.

Godine 1890. trkalište se na kratko seli na mestu današnjeg Savskog trga, ali zbog lošeg terena godinu dana kasnije seli se na Banjicu gde su održane i prvi Sepski derbi.

Zahvaljujući zalaganju Vladislava Ribnikara Ministarstvo narodne privrede ustupilo je Kolu jahača zemljište kod Careve Ćuprije 1912. godine. Dana 27. maja 1914. godine otvoren je Hipodrom u Beogradu gde se i danas nalazi.

Godine 1921. održan je prvi galopski derbi i prva trka grada Beograda, koje od tada postaju tradicionalne.

U više navrata preduzeće je menjalo pravni status i delatnost, da bi 29. 2. 2008. godine Odlukom Skupštine grada Beograda promenilo oblik organizovanja u JP „Hipodrom Beograd“.

Hipodrom u Beogradu danas se retko spominje i ako bi ga trebalo obnoviti, a ne preseliti kako neki to pokušavaju. Ono što je sigurno malo poznato da hipodromi i konjički sportovi donose zaradu koja se meri u nekoliko desetina milijardi dolara.

Svako ulaganje u hipodrom, i njegovo promovisanje, može doneti zaradu Beogradu koja bi premašila nekoliko puta sadašnji budžet grada.

Čuvanjem istorijskih institucija Beograda i pravim ulaganjem, bez rušenja i sečenja, bužet prestonice može imati stalni profit kroz konjičke sportove koje donose turizam.

Ako si kandidat ponašaj se kao gradonačelnik. Ako si gradonačelnik budi komšija.

Autor: Aleksandar od Beograda

Dodaci

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.