Oproštaj od patrijarha Irineja

Srpski patrijarh Irinej preminuo je 20. novembra u 7.07 časova u Vojnoj bolnici na Karaburmi u Beogradu od posledica uzrokovanih koronavirusom.

Patrijarh Irinej primljen je u vojnoj kovid bolnici na Karaburmi 4.novembra nakon što je potvrđeno da je oboleo od koronavirusa. U danima oboljenja došlo je do pogoršanog stanja patrijarha da je bio i intubiran. Na žalost njegova svetost izgubila je bitku sa teškim virusom.

U petak je Vlada Srbije objavila trodnevnu žalost.

U subotu u 8.40 upokojeno telo patrijarha Irineja preneto je u Sabornu crkvu gde su se građani opraštali od njegove svetosti. U 11.30 časova povorka sa blagopočivšim patrijarhom krenula je u Hram Svetog Save gde je nastavljen oproštaj građana. Sveštenici nad odrom patrijarha čitali su jevanđelja tokom dana i noći sve do 9 časova u nedelju kada je počela sveta liturgija za upokojene.

Foto: arhiva/ A.M

Poslednjem oproštaju blagopočivšim patrijarhom Irineju prisustvovali su brojni građani u hramu i ispred njega. Liturgiji za upokojene prisustvovali su i brojni srpski zvaničnici, a među njima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministar policije Aleksandar Vulin, predsednik Skupštine Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, gradonačelnik Zoran Radojičić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacije Tatjana Matić…

Patrijarh Irinej sahranjen je u kripti Hrama Svetog Save.

Foto: ilustracija/arhiva Hram Svetog Save / A.M

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.