Vrčin da ponovo bude opština?

Malo je poznato da je Vrčin bio opština, a danas je naselje na teritoriji opštine Grocka i ako je udaljen od Grocke. Vrčin ima i više stanovnika od opštine Grocka. Prema popisu iz 2011. godine Grocka je imala 8.441 stanovnika, a Vrčin 9.088.

Vrčin ima preko 20 sopstvenih naselja koja imaju loše snabdevanje vodom. Prošle godine su započeti radovi za povezivanje na regionalni vodovod Makiš-Mladenovac nakon što su sugrađani ostajali bez vode.

Možda je vreme da sugrađani Vrčina imaju svog predstavnika koji će rešavati probleme kao samostalne opštine.

Crkva Svetih apostola Petra i Pavla u Vrčinu

Crkva Svetih apostola Petra i Pavla u Vrčinu nalazi se na teritoriji opštine Grocka. Izgrađena je 1830. godine.

Vrčin

Prva crkva u Vrčinu je sagrađena u 18. veku kao brvnara kod mesta Prljuša.

Druga crkva, manastir Svetog Đorđa, je sagrađena krajem XVIII na mestu zvanom Sinđelićeve vode, gde se i danas mogu naći ostaci crkvene građevine. Turci su je zapalili nakon pada Prvog srpskog ustanka kada su Vrčinci prebegli u Austriju. Vraćaju se 1815. godine kada su sagradili novu crkvu koju su posećivali do 1829. godine jer je počela gradnja nove crkve 1828. godine od ostataka manastira Svetog Đorđa. Crkva Sv. Apos. Petra i Pavla je sazidana oko 1830. u vreme Miloša Obrenovića.

Prepravljena je i dograđena 1834. , 1836.i 1896. godine. Ikone na njemu su radili slikari Olga i Lazar Krdžalić.

U crkvenom posedu su desetak liturgijskih knjiga iz XVIII veka : Psaltir, štampam u Moskvi 1760. godine; Apostol, štampan u Beču 1795. godine; Irmologija, štampana u Beču 1791. godine u Kurcbekovoj štampariji; Triod, štampan u Moskvi 1813. godine; zatim komplet Mineja, štampan u Moskvi u prvoj polovini XIX veka i jedna Pashalija, štampana u istom periodu u Beogradu…

Ako si kandidat ponašaj se kao gradonačelnik. Ako si gradonačelnik budi komšija.

Autor: Aleksandar od Beograda

Dodaci

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.