Zamena stabala na Trgu republike

Javno komunalno preduzeće „Zelenilo – Beograd”, u sklopu redovnih aktivnosti na zameni drvorednih stabala u okviru koje je ove godine zamenjeno oko 230 stabala u glavnom gradu, sutra započinje radove na zameni stabala na Trgu republike i na površini ispred TC „Staklenac”. Pojedina stabla vrste gorski javor, koja su prethodno bila zasađena na Trgu republike, biće izvađena, a na njihovo mesto biće zasađene visokokvalitetne sadnice platana visine deset metara. Sadnice je „Zelenilo – Beograd” nabavilo tokom jeseni kako bi na centralnom trgu bila zasađena ova kvalitetna stabla velike visine, navedeno je u saopštenju iz ovog preduzeća.

Rekonstruisani Trg republike dobiće ujednačen izgled po pitanju vrste drveća koje će ga krasiti, čime će estetski doživljaj biti unapređen. Krošnje ovih stabala moći će da se orezuju posebnom tehnikom i da se oblikuju na različite načine kako se to radi na velikim trgovima u svetskim metropolama. Na Trgu republike će biti zasađeno ukupno dvanaest stabala platana. Sadnice gorskog javora, koje su u dobrom stanju, biće presađene na druge lokacije u gradu, u skladu sa planom sadnje ovog preduzeća. Po završetku sadnje na Trgu republike, tokom naredne nedelje će se nastaviti sadnja i na površini ispred Tržnog centra „Staklenac”, gde će, umesto lipa, biti zasađeno devet sadnica jasena.

Kvalitetne sadnice platana i jasena „školovane” su u rasadniku i već su dostigle zavidne dimenzije. Zbog toga će nova stabla u veoma kratkom vremenskom periodu po sadnji dati estetski efekat ulepšavanjem gradskog pejzaža i ostvarivati sve ekološke funkcije koje vrši zelenilo u gradskim sredinama – zaštita od buke, prečišćavanje i poboljšanje kvaliteta vazduha, ublažavanje temperaturnih ekstrema i regulacija mikroklime Trga republike, ublažavanje udara vetrova i slično.

Na ovaj način biće unapređen izgled i funkcionalnost Trga republike i njegove okoline, na radost Beograđana i gostiju našeg grada, ocenjeno je u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.